Moek_Den_Bosch_Exterieur.jpg

Gezellig lunchen bij Moeke, met een overheerlijke klassieker op de kaart

DEN BOSCH - Op een paar minuutjes afstand van het drukke centrum van Den Bosch ligt aan de Zuiderplas De Pettelaarse Schans, een schiereiland met ook de achtste vestiging van Grand Café Moeke. Ronduit een gezellige plek om te lunchen, waar de gerechten ruimhartig worden gepresenteerd.

Het is een bijzonder eiland in de vorm van een ster met vijf punten. Vroeger stond hier een indrukwekkend fort, Sint Michiel. Een rij oude bomen geeft de plaats aan waar dat fort ooit stond. Het eiland is een plek waar je kunt wandelen en watersporten. Er is ook een ruime locatie voor feesten en festivals.

Op het eiland is Grand Café Moeke gevestigd, een loot aan Moeke’s horecagroep van Laurens Meyer. We kregen van een trouwe volger van onze eetrecensies een tip om hier te gaan lunchen. Of wij nét zo tevreden zijn als deze lezer? We gaan het proeven!

Als we de Zuiderplas naderen, passeren we verkeersregelaars, er is vast iets te doen op het terrein. Ja hoor, een horde muziekliefhebbers is op weg naar een festival. De tent staat vlak bij het restaurant.
 

Elk tafeltje bezet

Aan de zijkant is een groot terras overkapt met schaduwdoeken. Op een koele dag zorgen diverse terrasverwarmers voor behaaglijkheid. Bijna elk tafeltje is bezet en iedereen geniet zo te zien van de aangename nazomertemperatuur. Wij kiezen toch liever voor een tafeltje binnen om het lawaai van de feesttent te ontlopen. Rondom het hele pand zijn terrasdeuren. Zo zitten we toch een beetje buiten aan ons aangeboden tafeltje.

Op de houten vloer staan blankhouten tafeltjes en gestoffeerde stoeltjes in verschillende kleuren. Okergele en terracotta geverfde muren wisselen elkaar af met stenen muren. De grote groen getinte toog in het midden scheidt het restaurant in twee delen. Op strategische plekken staan droogboeketten. Krijtbordjes met korte spreuken hangen boven de tafeltjes. ‘De ongecompliceerde uitstraling van een herberg’ merkt gast op.
 

Rijk gevulde kaart

De bediening is herkenbaar aan een wit overhemd met logo. Alles daaronder wordt omhoog gehouden met zwarte bretels.

De lunchkaart is zoals je mag verwachten van een herberg. Rijkelijk gevuld met soepen, broodjes, burgers, salades en eiergerechten. Het oog valt onmiddellijk op Eggs Benedict. Ik weet zo meteen wat ik ga kiezen als eerste gerecht. Helaas komen we dit overheerlijke klassieke gerecht maar weinig tegen op de kaart.

Tafelgenoot bestelt een salade met vis. Van de wijnkaart kiezen we een glas Franse open Grenache rosé, fruitig en droog. De bediening vraagt of we er ijs in willen. Liever niet.

De gerechten komen vlot. Op twee sneden met boter getoaste briochebrood zijn gerookte zalmsnippers, gestoofde spinazie en een fijngesneden rood uitje verdeeld. Daarop twee, in een mal gepocheerde, glanzende eieren en een toef hollandaisesaus bereid in de kidde (metalen spuitbus om luchtige saus te maken). Jammer dat het geen met garde getikte saus is. Dat luistert nu eenmaal nauw en vraagt tijd. Bij Moeke’s prijsstelling hebben we daar begrip voor. Bij het doorsnijden van het eiwit gebeurt er precies wat het ei moet doen. Het eigeel vloeit mooi uit. Ik ben blij.

Bij tafelgenoot komt licht aangemaakte, groene salade op een behoorlijk gevuld bord. Opgemaakt met kleine knapperige gamba’s, forelfilets, gerookte zalmsnippers en een lepel tonijntartaar. Voor de bite wat zoetzure komkommer en rettich.
 

Toch nog die gehaktbal

Eigenlijk kunnen we na deze gerechten gerust beweren dat we ruim voldoende gegeten hebben. Toch prikkelen Moeke’s specialiteiten op de kaart en gaat tafelgenoot de huisgemaakte gehaktbal proeven. De forse bal ligt in een vuurvast schaaltje in eigen smakelijke jus. Het gehakt is ruim gepaneerd. Daardoor blijft de structuur stevig in de oven, licht Chef-kok Mike Hoogendoorn naderhand toe. Tafelgenoot fluistert een rulle gehaktbal lekkerder te vinden.

n een puntzak friet worden knapperige friet geserveerd met mayonaise en knoflooksaus en een lepeltje witte koolsalade ernaast. Onze vraag om de friet niet te zouten is het antwoord dat de keuken dit nooit doet. Neem er een voorbeeld aan chefs.

Ruim voldaan

Na mijn Eggs Benedict voel ik me absoluut al ruim voldaan. Toch kan ik Moeke’s soes niet weerstaan en vergeet de calorieën. Een Bossche bol van de beroemde banketbakkerij Jan de Groot uit Den Bosch. De grote soes is horizontaal gehalveerd. In de slagroom zijn twee ballen vanille-ijs gedrapeerd. Op het chocoladedakje is krokant chocolade gestrooid en er omheen liggen lepeltjes chocoladesaus en aardbeienstukjes. Hier kan de chef eenvoudigweg niets fout aan doen.

Bij de koffie zijn we het unaniem eens dat Moeke een gezellige plek is om te lunchen. De gerechten worden ruimhartig geserveerd. De bediening is vriendelijk.
 

De score: 7

Voorgerecht 8

Hoofdgerecht 6.5

Nagerecht 7

Bediening 7

Ambiance 7.5

Prijs/Kwaliteit 7.5

Bron: Brabants Dagblad

 

Meyer Horeca Groep

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Horeca Groep 
Horeca Exploitatie 

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur

Stuur ons een bericht

*
*
*