Nieuws.jpg

Breda blijkt na 8 jaar weer de goedkoopste terrasstad van Nederland

BREDA – Een rondje op het terras in de 21 grootste steden kost deze zomer ruim een halve euro meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarlijkse terrassentest van horeca-adviseur Van Spronsen. Op minder drukke plekken in de stad liggen de prijzen al snel een stuk lager – Niek Timmermans (Van Spronsen) De onderzoekers van Van Spronsen bestelden afgelopen maand overal dezelfde acht consumpties: twee frisdrank, twee koffie, twee fluitjes bier en twee rosé. Gemiddeld bedraagt de rekening 21,63 euro. Dat is 51 cent of 2,4 procent meer dan vorige zomer, flink meer dan de inflatie die afgelopen jaar dik onder de procent lag.

Breda blijkt na acht jaar weer de goedkoopste terrasstad: de schade bedraagt ‘slechts’ 20,43 euro. Hoewel een kleine drie dubbeltjes meer dan in 2015 haalt Breda daarmee Almere in als beste terrasplek. Ook Zwollenaren hebben geluk: doordat horeca-uitbaters hun tarieven slechts 12 cent verhoogden, is de stad nu de op twee na voordeligste.

Hoofdstad

Het duurst is traditiegetrouw Amsterdam. De acht consumpties kosten in de hoofdstad gemiddeld maar liefst 23,60 euro: 55 cent meer dan vorig jaar en 3,18 duurder dan in Breda. Hagenaars betalen exact een euro minder, de ‘mooie stad achter de duinen’ staat daarmee derde.

Van de ‘grote vier’ volgt Rotterdam met 22,05 euro op plaats zes, terwijl Utrecht met 21,80 euro veruit de voordeligste grote stad is. Doordat een rondje nauwelijks in prijs groeide, staat de Domstad nu elfde. Opmerkelijke stijger is tenslotte Arnhem: de prijzen stegen maar liefst 7 procent. Daarmee haalt Arnhem voor het eerste de top 10.

Kostbaarder

Hoewel een terrasje pakken flink kostbaarder wordt, nuanceert Van Spronsen de uitkomsten wel. Voor de terrassentest worden in elke stad de drukste en meest toeristische hotspots gekozen. Zoals het Rembrandtplein, het Neude, de Grote Markt. ,,Daar liggen de huurprijzen nu eenmaal het hoogst, waardoor een rondje altijd duurder is”, vertelt Niek Timmermans, expert bij Van Spronsen.

In Amsterdam geldt dat nog veel sterker, vandaar dat de hoofdstad steevast de jaarlijkse ranglijst aanvoert. ,,Op minder drukke plekken in de stad liggen de prijzen al snel een stuk lager.”

Van Spronsen beoordeelt Amsterdam en de Nederlandse horeca in het algemeen niet als belachelijk duur. Dat blijkt ook uit internationale vergelijkingen, zoals de bierprijsinventarisatie van reisorganisatie GoEuro. Van 75 wereldsteden bleken er vorig jaar 44 duurder dan onze hoofdstad.

Stijgen

Een deel van de prijstoename komt doordat de grondstofprijzen voor koffie en bier de afgelopen jaren omhoog zijn gegaan. Die prijsstijgingen berekenen terras- en kroeguitbaters trouwens slechts deels aan klanten door.

De inkoopprijs van bier steeg de afgelopen vijf jaar met liefst een vijfde, onder meer omdat hop door de exploderende populariteit van speciaalbieren niet valt aan te slepen. De bierprijzen stegen echter slechts 12 procent. Koffie werd zelfs 28 procent duurder qua inkoop. De prijs voor een bakkie troost nam ‘slechts’ 10 procent toe.

Gin-tonic

Van Spronsen spot ook terras-trends. Zo blijkt gin-tonic de hit van deze zomer, steeds meer terrassen schenken het. Een hype die inmiddels lijkt ingeburgerd, zijn de Radler-bieren. 96 procent van alle bezochte terrassen verkoopt ze.

 

Alcoholvrij bier wordt eveneens steeds geliefder, op elk terras (98 procent) zijn ze te verkrijgen. Limonades en zelfgemaakte ijsthee’s raken ook meer in trek. Timmermans: ,,Die drankjes zijn goedkoop te maken, bovendien valt de smaak gemakkelijk aan te passen, waardoor een café of etablissement zich er echt in kan onderscheiden.”

De terrassentest wordt al sinds 2004 elk jaar gehouden. Van Spronsen zegt in elke stad op de onderzochte locatie meerdere terrassen te vergelijken. ,,Indien mogelijk bestellen we elk jaar bij dezelfde etablissementen. Zo ontstaat het beste prijsbeeld.”

Bron: BN De Stem

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur