Nieuws.jpg

Horecabaas Laurens Meyer:

'Terrasplan te dom voor woorden, dit is vernederend'

BREDA – Geen goed woord heeft de Bredase horeca-ondernemer Laurens Meyer over voor het plan om de terrassen vanaf volgende week te heropenen. ,,Vernederend. Ze werpen je een boterham toe en daar moet je het dan weken mee doen.”

Hij zit niet snel om een woord verlegen, Laurens Meyer. Maar toen hij hoorde wat het kabinet met de terrassen wil, viel het even stil. Niet lang, want de Bredase ondernemer die tientallen horecabedrijven in het land bestiert, is woest.

 

‘Dit kost ons geld’

Meyer twijfelt zelfs of hij daadwerkelijk zijn terrassen vanaf volgende week woensdag open gooit. ,,Dat zou wel eens geld kunnen gaan kosten in plaats van opleveren. En we hebben al niks meer, kunnen ons geen verlies meer permitteren.”

Het uitgelekte plan rept over heropening met een vroege sluitingstijd, beperkte alcoholverkoop en in principe twee mensen aan een tafeltje, tenzij het om een huishouden gaat. ,,Dus als je tegen de avond eindelijk wat kunt verdienen, mogen wij tegen de klanten zeggen dat ze mogen oprotten terwijl de avondklok wél is opgeheven tegen die tijd.”

‘Hautain’

Machtsmisbruik door een hautain kabinet, noemt Meyer dat. ,,Complete minachting. Die mensen hebben een totaal gebrek aan voorstellings- én inlevingsvermogen. Dat je in een Nederlands voorjaar met een paar uur terras geld kunt verdienen. En dan mogen wij horeca-ondernemers ook nog voor politieagentje spelen omdat ze zelf de boel niet meer onder controle kunnen houden.”

Met alleen een lunch, gaat het de horeca niet lukken, verzekert hij. Personeel moet voor een beperkt aantal uren komen opdraven, en de volgende dag misschien niet omdat het regent. Hoeveel voorraad sla je in en mag je later weggooien?

 

‘Net de Romeinse tijd’

,,Terwijl je als ondernemer die weer aan de slag gaat ook afziet van compenserende financiële maatregelen. Dan zijn ze lekker van ons af. Net de Romeinse tijd: ze werpen je een boterham toe en daar moet je het dan weken mee doen. Zoek het maar uit, vreet elkaar maar op. Zó neerbuigend.”

Wat Meyer betreft gaat álles in een keer open en de terrassen minstens tot tien uur ’s avonds. ,,Dan hebben de mensen die overdag werken er ook nog wat aan.”

 

‘Beschamend en niet eerlijk’

Ook bij brancheorganisatie Horeca Nederland valt die kritiek op het uitgelekte terrassenplan vandaag al te horen. Koen Bakker, mede-eigenaar van Het Hooihuis in Roosendaal en voorzitter van de lokale afdeling van Horeca Nederland, is het eens met collega Meyer.

,,Wat ik nu hoor over de heropening van onze terrassen, is inderdaad beschamend. Lijkt leuk voor het publiek, maar biedt ons te weinig. Het kabinet meet met meerdere maten en dat is niet eerlijk. Winkels zijn al beperkt open en krijgen nu ruimere mogelijkheden. Terwijl restaurants nog niets mogen, niet deels, zelfs niet op afspraak. Dat is voor ons als horeca-ondernemers niet acceptabel. Versoepeling moet verschillenden branches tegelijkertijd meer lucht bieden.”

Bron: BNDeStem

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur