Nieuws.jpg

Horecamagnaat Laurens Meyer:

'Overheid loopt op alle mogelijke manieren te blunderen'

ETTEN-LEUR – ‘Nonsens’, ‘symboolpolitiek’, ‘bullshit’. Horecamagnaat Laurens Meyer – meer dan vijftig zaken verspreid over heel Nederland, waarvan zo’n twintig in Breda – doorspekt zijn felle betoog met termen die er niet om liegen als het gaat om de dreigende sluiting van de horeca die het kabinet naar verluidt vanavond aankondigt.

,,De horeca gaat gewoon kapot”, aldus een tot op het bot gefrustreerde Meyer, die de overheid ‘wanbeleid’ verwijt. ,,Het enige wat ze doen is falend beleid verbergen achter falende maatregelen. Want dit gaat natuurlijk niet helpen. Wat gaat er over twee weken gebeuren? Gaat het virus dan in een spaceshuttle de ruimte in?”

Begrip

Voor de eerste lockdown, in het voorjaar, kon hij nog wel begrip opbrengen. ,,Een lockdown doe je bij iets onverwachts. En vervolgens moet je maatregelen nemen. Maar ze lopen nu op alle mogelijke manieren te blunderen.” Bij een paar honderd patiënten raken ze al in paniek.

Wat er dan wel moet gebeuren? ,,Ze hoeven maar één ding te doen. Zorgen dat de gezondheidszorg op orde is. Bij een paar honderd patiënten raken ze al in paniek. Als een van de rijkste landen ter wereld moeten we naar Duitsland voor hulp. Waarom geen coronahospitaal gebouwd? Rijksambtenaren krijgen extra geld voor wc-papier omdat ze thuiswerken, maar als er moet worden gestemd over geld voor zorgpersoneel lopen ze de Kamer uit. Wat voor signaal geef je dan af?”

 

Common sense

Hij zegt nog geen idee te hebben hoe de horeca gaat reageren, mocht er inderdaad weer een gedeeltelijke lockdown komen. ,,Morgen is er overleg. We hopen op common sense, dat er geen lockdown komt. Maar gebeurt dat toch, dan kan het twee kanten op. Of we gooien de boel dicht en sturen duizenden personeelsleden naar het UWV, of we zijn er klaar mee en we houden de boel open.” Mensen zijn wel steeds meer actiebe­reid, zeker als je in de strop hangt te spartelen.

Weer naar het Malieveld, zoals in juni? ,,De horecaondernemer is in principe gastvrij en meegaand, niet het type dat de confrontatie aangaat. Maar mensen zijn wel steeds meer actiebereid, zeker als je in de strop hangt te spartelen.”

 

Frustratie

Toch klinkt er ook iets van moedeloosheid door in de toon van de ondernemer die tijdens de eerste lockdown nog strijdlustig de troepen aanvoerde. Hij riep in mei collega-ondernemers op om 1 juni hun zaken te openen als het kabinet niet met ondersteunende maatregelen zou komen. Hij toog naar het Malieveld, waar hij werd gearresteerd, naar de cel gebracht en vervolgens naar het ziekenhuis omdat hij last kreeg van zijn hart. Hij is nog steeds niet de oude, onder meer door ‘alle frustratie en opgekropte woede’. ,,We bieden allerhande oplossingen aan, willen zelfs investeren in TNO-rapporten. Maar het RIVM schittert weer in niet-meewerken.” Doe er nog maar een boete bij, die komt toch op de grote hoop met andere schulden.

 

Grote hoop

Voor Meyer en zijn collega’s is het nu zaak niet kopje onder te gaan. ,,Als ondernemer moet ik nu kijken hoe ik het bedrijf overeind houd. Dat betekent heel goed rekenen en kijken hoe ik de kosten kan minimaliseren. En voor sommigen maakt het op een gegeven moment ook niet meer uit. Doe er nog maar een boete bij, die komt toch op de grote hoop met andere schulden.”

Bron: BNDeStem

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur