Nieuws.jpg

Terrassen in Breda al na halfuur ontruimd, geen boetes uitgedeeld

BREDA – Na krap een half uur open te zijn geweest zijn de terrassen in Breda dinsdagmiddag ontruimd. Onder meer bij Boerke Verschuren van Johan de Vos aan de Ginnekenmarkt is een vol terras ontmanteld. Er zijn volgens de gemeente geen boetes uitgedeeld, al werd daarmee wel gedreigd. De gasten hadden het eerste drankje geserveerd gekregen. Aan het loket wordt nog wel drank verkocht.

De terrassen openden vanmiddag om 12.00 uur uit protest tegen de maandenlange sluiting. Al snel kwamen de boa’s van de gemeente erbij, die onder meer kroegeigenaar Johan de Vos van Boerke Verschuren aanspraken op zijn actie. ,,De terrassen stonden er, dat zagen wij als protest”, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Maar we zagen ook dat er alcohol werd geschonken en dat was niet de bedoeling. Daarom hebben gevraagd om de demonstratie te stoppen. Daar hebben de café-eigenaren gehoor aan gegeven.” Johan de Vos neemt het de gemeente niet kwalijk. ,,Minister Grapperhaus is degene die niet wil begrijpen dat terrassen veilig zijn.”

Het naastliggende café Moeke moest ook het terras ruimen. Eigenaar Laurens Meijer zegt enkel gebeld te zijn: ,,Ik zei tegen de handhavers: jammer voor de show dat jullie niet even langskomen.”

 

Ook Guido Weijers baalt

Onder meer Guido Weijers en Freek Haverman zaten op terras bij Boerke. Weijers: ,,Ik kwam toevallig langs. Keek of het veilig was en ja, het was veilig. Nu zijn de stoelen weggehaald en staat iedereen veel dichter op elkaar.”

Ook andere gasten van de terrassen aan de Ginnekenmarkt betreuren de handhavingsactie: ,,Sneu, doodzonde. Ik had gehoopt dat burgemeester Paul Depla iets soepeler zou zijn, maar Den Haag legt hem dit op natuurlijk.” En: ,,Deze ondernemers zijn enkele van de weinige met ballen. Ik hoop dat Den Haag het signaal oppikt.”

Het loket bij Boerke is nu gewoon geopend. Daar verkopen ze nu alleen afgesloten drank: blikjes bier en fris en koffie in bekers. ,,Het was even heel gezellig. En nu nog”, aldus een medewerkster. Rond kwart over een zijn de handhavers terug op de Ginnekenmarkt. Spreken mensen aan, lopen rond, achtervolgd door camera’s van media. Omstanders noemen het gedrag van de handhavers ‘intimiderend’ en ‘flauw’.

 

Grasmatten ook niet toegestaan

Ook op de Grote Markt, Havermarkt en aan de Haven zijn terrassen ontruimd. Daar werden de tafels en stoelen ingeruild voor grasmatten die de horecaondernemers deze zondag ook al hadden neergelegd voor een protestactie. Maar ook die zijn niet toegestaan. Binnen vijf minuten moesten de matjes weg, volgens horecaondernemer Patrick van Asch, anders ‘zouden de handhavers optreden’. Gasten mogen enkel op de bakstenen grond zitten.

 

Crowdfunding voor boete

Café Boerke Verschuren en café Moeke aan de Ginnekenmarkt namen een mogelijke boete voor lief, zeiden de eigenaren vanmorgen al. Voor Boerke Verschuren is inmiddels een crowdfundingsactie opgestart om die – als dat nodig was geweest – te betalen. De teller stond rond de middag op 6.500 euro.

,,Het gaat mij niet eens om de boete”, laat Johan de Vos, ook voorman van de terrassenactie, weten. ,,We moeten duidelijk maken dat we op een veilige manier terrassen kunnen draaien.”

Bij café Moeke, naast Boerke, stonden ’s ochtends vroeg de eerste tafel en stoelen al buiten. Wel alles op afstand. Laurens Meijer, eigenaar van Moeke: ,,Die boete maakt nu ook niks meer uit, we hebben al zulke grote verliezen geleden. We moeten deze angstpropaganda doorbreken.”

Terras besmeurd met ketchup

Dinsdagochtend vroeg is het terras van Boerke Verschuren in besmeurd met ketchup. Op de bijgeplakte posters staat: ‘Opengaan = bloed aan je handen’. Het café van de vice-voorzitter van de Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, Johan de Vos, gaat vandaag open als protest tegen de coronamaatregelen.

De Vos is daar laconiek onder. ,,Gelukkig is het zo opgeruimd, maar ik snap niet waarom iemand de moeite neemt om in het holst van de nacht het terras te besmeuren. Kom gewoon naar me toe dan praten we erover.” Stiekem kan hij er ook wel een beetje om lachen. ,,Als diegene had gezegd dat ‘ie met ketchup kwam, had ik gezorgd voor de tosti’s.”

Het is nog onduidelijk uit welke hoek deze actie precies komt. Een duidelijke afzender staat er niet bij, maar het terras op de Ginnekenmarkt hangt vol met camera’s. ,,We zijn er hopelijk snel achter.”

Bron: BN DeStem

Meyer beheer b.v.

Horeca exploitatie & vastgoed

Meyer Beheer B.V.
Horeca Exploitatie & Vastgoed

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur