Nieuws.jpg

'Zijn vakanties belangrijker dan de Nederlandse horeca?'

Cafébazen woedend op kabinet

Woedend zijn ze, de West-Brabantse horecaondernemers. Hun zaken moeten de komende tijd vanaf middernacht weer dicht, vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. De uitbaters vinden dat het kabinet en vooral minister Hugo de Jonge voor hun beurt hebben gesproken.

Uitspraken als ‘dansen met Janssen’, in korte tijd de verplichte sluitingstijden loslaten en een lekkend testsysteem: het zijn de druppels die de al zo volle emmer van de horeca-eigenaren over doen lopen. Ze hebben net weer flinke geïnvesteerd, om deze zomer een inhaalslag te maken.

Maar die investeringen lijken deels te verdampen. Hun pijlen zijn vooral gericht op minister De Jonge.

 

 

Waanzin

,,Er dwaalt een ernstige pandemie van waanzin rond in Den Haag’’, zo is de mening van Laurens Meijer duidelijk. Hij heeft meer dan vijftig horecazaken over heel Nederland, waarvan een twintigtal in Breda.

Als je hem vraagt naar zijn reactie op het nieuws over de vervroegde sluitingstijden, begint hij aan een vurig betoog. ,,Ze testen 400.000 man extra en dan zijn er een paar positief, die verder nergens last van hebben. Daarvoor leg je het hele land plat. Dan ben je aardig de weg kwijt. Hoe is het mogelijk dat iemand die al ontslagen is nog steeds het land terroriseert, zoals De Jonge doet? Ik word er moedeloos van. We hebben net weer personeelsleden aangenomen, zijn hen aan het opleiden en hebben weer plannen voor feesten. En dan moeten we weer dicht. Dit kost erg veel geld. De schade blijft maar oplopen. Je hoort steeds meer horeca-eigenaren die roepen: ‘Genoeg is genoeg, we gaan het gewoon niet meer doen.’’’

Zijn collega Patrick van Asch deelt de woede van Meijer. Van Asch heeft acht bedrijven in de gemeente Breda, waaronder een flink aantal op de Havermarkt. ,,De overheid geeft zo’n partyprik en laat jongeren een uur later de stad in gaan. Daar kan je de horeca niet de schuld van geven. Laat ze hun eigen fout eerst eens erkennen. Ik heb met verschillende ondernemers door heel het land al contact gehad. Wij beraden ons over wat we vanavond gaan doen om te laten zien dat we het hier absoluut niet mee eens zijn. We pikken het niet meer om iedere keer geslachtofferd te worden.’’

 

Vakantie

Stijn Reversma van Café de Kletsereij in Oosterhout, tevens bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland afdeling Oosterhout, hoopt niet dat het kabinet deze maatregel neemt om de vakantiebranche te beschermen. ,,Het ging toch om de drukte in de ziekenhuizen? Ik zie het aantal coronapatiënten op de intensive cares juist afnemen. Doen we dit nu allemaal zodat Nederland niet op rood komt te staan op de Europese kaart? Is de vakantiebranche belangrijker dan de Nederlandse horeca en economie?”

,,We hebben net volle bak kosten gemaakt om weer open te gaan. Alles gereinigd, nieuw personeel ingewerkt, bestellingen gedaan. En we moesten juist een hoop geld verdienen om de winter überhaupt door te komen.’’ – Stijn Reversma

 

Een beetje absurd

Dat de openingstijden in een week van 22.00 uur naar 04.00 uur werden verruimd, vinden veel horeca-eigenaren onbegrijpelijk. ,,Wij dachten dat de volgende stap van 22.00 naar 00.00 uur zou zijn’’, vertelt Marijn Withagen van café’s ‘t Slik en de Schorre in Bergen op Zoom. ,Ineens mochten we onbeperkt open, maar we zaten nog zonder personeel. Die hebben we in drie weken tijd verzameld en als een gek ingewerkt. En nu moeten we weer terug. Ik vind het echt een beetje absurd. Ze hadden eerst een tussenstap moeten zetten. Wij konden ook niet wachten. Anders lig je achter ten opzichte van de andere horeca.’’ – Marijn Withagen Hij denkt überhaupt niet dat deze maatregel helpt. ,,Die jongeren gaan nu wel samen bij de voetbal of thuis op zolder zitten.’’ Naar zichzelf kijken Ook Jean-Pierre Kolthoff van onder meer het Roosendaalse Café Bij Moeders en restaurant, club en lounge Dakota’z is woedend. Hij zou dit weekend voor het eerst weer open gaan. ,,Het kabinet wijst weer naar de jeugd, naar evenementen, maar ze moeten eens naar zichzelf kijken. Ik ben met drie zaken acht maanden dicht geweest en tóch vond ik het te snel gaan. Na anderhalf jaar corona lijkt het kabinet nog steeds niet door te hebben hoe het werkt. Hoe heeft het kabinet het wéér zo ver laten komen?”

Bron: BNDeStem

Meyer Horeca Groep

Horeca exploitatie

Meyer Horeca Groep
Horeca Exploitatie

Pottenbakkerstraat 30
4871 EP Etten-Leur

Stuur ons een bericht

*
*
*